skip to Main Content

Mi a lógó láb pontosan?

A lógó láb azt jelenti, hogy a beteg nem képes a láb elülső részét vagy a bokát megemelni. Ennek oka valamilyen neurológiai probléma, vagy a lábat emelő izmok gyengesége, vagy bénulása. Ez mindkét lábra kihathat, de érintheti csak az egyik lábat is.  Ez gyakran a mögöttes ok függvénye, amely a lógó láb tünetet kiváltja.

Mivel ezek a betegek nem képesek a lábukat a szükséges mértékben megemelni, gyakran végighúzzák a lábujjaikat a földön vagy a térdüket magasabbra emelik azért, hogy el ne botoljanak, vagy ne húzzák a lábujjaikat járás közben. Éppen ez az extra erőfeszítés az, ami miatt a beteg gyakran mégis megbotlik vagy elesik – ettől pedig sajnos legtöbbször figyelmetlennek, vagy ügyetlennek érezheti magát.

Lógó láb tünete még a lábfej odacsapása járás közben vagy az, hogy a beteg nem képes a lábujjakat felfelé emelni vagy a bokát oldalirányban elfordítani, jelezheti még a lábban vagy lábujjakban jelentkező fájdalom, gyengeség érzet és zsibbadás is.

Mi okozza a lógó láb jelenséget?

Számtalan dolog, de mindegyik a test izmaival és/vagy idegeivel kapcsolatos. Például:

 • agyvérzés
 • sclerosis multiplex
 • post polio szindróma (gyermekbénulás késői következményei)
 • izomsorvadás
 • gerincvelő sérülései
 • traumás agysérülések
 • Guillian-Barre szindróma
 • Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegség
 • gerincvelő-, és gerincvelőburok sérv
 • neuropátia
 • cerebrális parézis (csecsemőkori agyi bénulás)

Bárkinél előfordulhat; mégis, a lógó láb önmagában nem egy betegség. Sokkal inkább egy ideiglenes vagy állandósult probléma tünete – leggyakrabban a fent felsorolt idegi elváltozások vagy sérülések következménye.

A lógó láb probléma azok esetében, akik idegi sérüléssel küzdenek, nagy eséllyel egész életükben megmarad. Ha baleseti-, vagy gerincvelő sérülés következtében alakul ki, akkor előfordulhat, hogy csak ideiglenes tünet, de erre nincsen garancia.

Hogyan hat a lógó láb a betegek mindennapjaira?

 Ennek az állapotnak a hatásai akkor válnak nyilvánvalóvá, amikor a betegek megpróbálják újra a mindennapi életüket élni. Nehézkessé (sokszor lehetetlenné) válik a normális, szokásos járás, valamint olyan tevékenységekben való részvétel, amelyhez fizikai mozgás szükséges (biciklizés, futás stb.).

Amikor valaki nem tudja megfelelően felemelni a lábát, az olyan hétköznapi, egyszerű tevékenységek elvégzését is nehézkessé teheti, mint a reggeli öltözködés és a cipőfelvétel. Néhány beteg számára ez azzal is járhat, hogy kis időre kerekesszékbe kényszerül vagy járókeretet, mankót kell használnia.

Hogyan kezelhető a lógó láb?

A lógó láb kezelése attól függ, hogy mi okozza a problémát. Átmeneti probléma esetén vannak olyan gyakorlatok, amelyeket a betegek maguk végezhetnek annak érdekében, hogy mielőbb visszanyerjék az irányítást a lábuk felett. Ezek lábat mozgató gyakorlatok: mint például lábkörzés vagy a lábujjhegyre emelkedés. Akiknek lógó láb problémájuk van, konzultálhatnak gyógytornásszal, hogy a saját állapotuknak legjobban megfelelő, azt legjobban javító gyakorlatokat kapjanak.

Léteznek más, kevéssé elterjedt kezelések is, mint az elektromos stimuláció, amely egy elektromos impulzust küld a láb idegeinek a járás során. Néhány esetben, amikor a probléma állandósul, a végső megoldást az operáció jelentheti.

 A legelterjedtebb kezelési mód azonban a lógó láb esetében a boka-láb ortézis (AFO). A boka-láb ortézis egy olyan eszköz, ami beleillik a cipőbe és a lábat, valamint a bokát stabilizálja, így szabályozza a lépés folyamatát. Mivel a lógó lábat számtalan dolog okozhatja és sokfélék az emberek is, akik ezzel küzdenek, sok fajta eszköz létezik, amelyek különféle mértékű támaszt nyújtanak a lábnak.

A lógó láb problémával küzdő betegek a megfelelő ortézis használatával képesek olyan életmódot folytatni, amely majdnem azonos a diagnózis előtti életmódjukkal. Sőt, akadnak olyanok is, akik a a korábbinál aktívabb, sportosabb életmódot képesek folytatni, miután megtalálták a számukra tökéletes boka-láb ortézist.

Ehhez egy szakszerű ortopéd műszerész felkeresése javasolt, aki a szakorvosi javaslat alapján elkészíti és személyre szabja az ortézist. Minden egyes láb (és tulajdonosa) különböző, ezért nagyon fontos megérteni azt, hogy ez a folyamat türelmet és elszántságot kíván.

Egy olyan élet, amelyet a lógó láb korlátoz, kilátástalannak tűnhet. De nagyon sok ember küzd ezzel a problémával, akik mégis képesek a saját életüket élni, bebizonyítva ezzel, hogy mindig van lehetőség arra, hogy talpra álljunk!

Back To Top