Skip to content

A ToeOFF® TÖRTÉNETE

1997-ben az Allard bemutatta az első szénszálas AFO-t ToeOFF® márkanévvel, amely forradalmasította a piacot a lógó láb kezelésében. De nem álltak meg itt! Elkötelezték magunkat, hogy újabb és újabb szénszálas AFO-kat fejlesszenek, eltérő mértékű stabilitással és dinamikus reakcióval, a különböző egyének anatómiai, biomechanikai és életmódbeli igényeinek megfelelően.

A termékfejlesztési csapat kíméletlenül kutat új anyagok, technológiák és dizájn után, hogy még inkább rászolgáljanak az „Egy jobb élet támasza” szlogenre, valamint azért, hogy még jobb járásmódot és még nagyobb sétatávot biztosítsanak az eszközeikkel egyre több olyan betegnek, akik alsóvégtagi hiányosságokkal küzdenek.

A ToeOFF® SZÜLETÉSE

A KEZDET

1987 május 17-én a Camp Scandinavia Fejlesztési Csoportja – Dr. Stig Willner, Gert Karlsson, Helena Peters és én, Bertil Allard, az akkori vezérigazgató összeültünk a Snogeholm kastélyban. Ez a május 17-e azért is fontos nap a cég történetében, mert a fiam, Peter Allard ugyanezen a napon vette át a társaság vezetését 2006-ban.

Stig Willner neves gerinc specialista több terméket is fejlesztett nekünk, de ezeknek nem volt nagy jelentősége az értékesítésben. A fejlesztési csoport egy új, ortetikában használható alapanyagot kírérletezett ki, de a gyártó megtalálása nagy kihívást jelentett. Végül a Malmö Composit a vasúti és repülőgépiparban alkalmazott kompozit anyagok szakértője lett a megfelelő partner a Canpsolite név alatt gyártott termékekhez.

Kezdetben csak a gerinchez kapcsolódó termékek fejlesztésére összpontosítottunk.

1995 áprilisában a Melbourni ISPO világkongresszuson találkozott Willner egy elülső támasztékos AFO-val, ami hagyományos hőre lágyuló műanyagból készült. Az elülső megoldás kombinációja egy jobb, dinamikusabb anyaggal lehetővé tette, hogy  az ortézis jobban illeszkedjen a normál cipőbe. Az oldalsó merevítés a szénszál szilárdságát használja a szükséges stabilitás biztosításához!

Az első bemutatókat jól fogadták és a tanulmányok is nagyon jó eredményeket mutattak. Willner klinikai dokumentáció iránti elkötelezettsége megalapozta az orvosi közösség elismerését a ToeOFF® által kínált funkcionális és beteg-megfelelési előnyök mellett.

1996-ban megvásároltam a Camp Scandinavia-t a Bissell Inc.-től. Eltávolítottuk a Campsolite nevet a ToeOFF®-elnevezést megtartottuk, a nemzetközi nevünk pedig Allard lett. 1998-ban egy nagy gálán Willnert és Engdahlt, a ToeOFF® valódi feltalálóit rangos Innovációs Díjjal jutalmazták, és 1999-ben Willner megkapta a Thranhardt-díjat is az Egyesült Államokban.

Bertil Allard

GYORS NÖVEKEDÉS A TERMÉK ISMERTTÉ TÉTELÉVEL

Gary Gray  az amerikai Physical Therapy Association tagja által kifejlesztett járási biomechanikai koncepció elképzeléseit a ToeOFF® a nyitott sarka, az elülső támasz és a szénszálas anyag energiatároló tulajdonsága teljes mértékben támogatta, de ezek a fogalmak még újak voltak a fizioterapeutáknak és a legtöbb esetben gyakorlatilag ismeretlenek az ortotisták számára. Azzal a kihívással szembesültünk, hogy meggyőzzük az ortotistákat, ez a testreszabható termék biztosíthatja a korábbi egyedi gyártott műanyag AFO-k egyedi illesztését és stabilitását.

Kidolgoztunk egy biomechanikai tanfolyamot, amely részletezte a normál funkcionális biomechanikát, majd összehasonlította a hagyományos öntött műanyag ortézisek és a ToeOFF® működésének hatását. A tanfolyam üzenete az volt, hogy a hagyományos eszközök segíthetnek a láb felemelésében a leépés közben, de a ToeOFF® segített helyreállítani a járási funkciót.

Miután tudtuk, hogy a gyógytornászok kulcsszerepet játszanak az AFO-k felírásában, az ortotisták pedig a gyakorlati protokollban így meg kellett változtatnunk a kialakult szokásokat.

A tanfolyamok mindkét csoportnál sikeresek voltak és a résztvevők elkezdték megosztani a történeteket arról, hogy miként használták a ToeOFF®-t a lógó láb mellett más indikációknál.

Ez arra késztetett, hogy a lágyrész diszfunkciók kezelését (azaz Achillesendinopátia, PTTD) és a láb részleges amputációinak kezelését is beépítsük oktatási programjainkba.

Óvatos becslésem szerint csak az USA-ban több, mint 50 000 egészségügyi szakember dolgozik az eszközünkkel. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ha a szénszál a 80-as évek végén forradalmasította a protézisgyártást, akkor az Allard ToeOFF® forradalmasította az alsó végtagok ortopédiai iparát.

Robert H. Meier

BlueROCKER® – EGY ŐRÜLT ÖTLET SIKERE

A 70-es évek végén kezdtem el dolgozni kompozit termékekkel a katonai és légierő ipar számára. A kilencvenes évek elején kerültem kapcsolatba az ortopédia világával és el kell ismernem, hogy a „jobb életet támogató” termékekkel való munka sokkal kifizetődőbb.

Az ortopédia területén a jobb termékek fejlesztését a felhasználók folyamatosan inspirálják, ám egy őrült ötlettel való játék a laboratóriumunkban is eredményezheti egy sikeres kereskedelmi termékek kifejlesztését, mint történt ez a BlueROCKER® esetében. Az eredeti ötlet egy rendkívül vastag és merev termék létrehozása volt, amelyet az ortotisták csiszolással rugalmasan megváltoztathattak volna, hogy minden páciens számára tökéletes tulajdonságokat érjenek el. Persze egyből rájöttünk, hogy ez egy elfuserált ötlet, mert már megtanultuk, hogy akik nem tökéletesen képzettek ebben az összetett tudományágban, könnyen megrongálhatják a termékeket, miközben megpróbálják a saját változtatásaikat elvégezni. De miután ki akartuk kipróbálni ezt a koncepciót, kiadtunk néhány mintát és a felhasználók módosítások nélkül próbálták ki ezt a fajta „ToeOFF®-ot” és néhányan imádták. Megkérdeztük: „Miért?” Azt mondták, hogy a termék stabilitása a billenő talppal kombinálva tökéletes volt.

Az új változatok is fekete színűek voltak és ránézésre ToeOFF®-nak tűntek, ezért találnunk kellet egy megoldást a megkülönböztetésükre.

Korábban már próbálkoztunk a ToeOFF® különböző színű gyártásával pigmentek hozzáadásával az anyag mátrixában, de ez a technika csak a kék szín esetében működött, innen a névválasztás. Ma a BlueROCKER® egy világszerte ismert márka, és a legtöbbet eladott termék az Allard AFO sorozatban.

Heinrich Jordan

HOGYAN LETT SAJÁT GYÁRTÁSÚ KOMPOZITUNK?

A ToeOFF® -ot születése óta egy külsős cég gyártotta Malmöben. A kezdetben jó együttműködést a volumen növekedése, a minőség ellenőrzési és fejlesztési igények nehézkessé tették.

Mindeközben 2006-ban és 2007-ben, a malmöi gyártóüzem tulajdonosa jelentős mennyiségű pénzt és erőforrást kezdett felhasználni a ToeOFF® termékek gyártásán kívüli dolgokra, amelyhez tőlünk kért pénzügyi támogatást. A sikertelen projectek utáni újabb pénzügyi támogatástól elzárkóztunk. A társaság csődbe ment és csődgondnok kezelésébe került. A gondnok áttekintette az üzletet, rendbe tette a könyvelést és 2007 nyarán hivatalosan bejelentették az „gyár” eladását.

Ezután bárki ajánlatot tehetett a vállalkozásra, elmehetett és megnézhette a helyszínt, a gépeket, anyagokat, és a ToeOFF® gyártási folyamatát is, akár egy versenytárs is.

Egy ilyen fontos beszállító birtoklása természetesen nagyon aggasztott minket, különös tekintettel arra, hogy a ToeOFF® szabadalmi jogainak 50% -a is a csődeljárás alá került és eladásra készen állt.

Mi is ajánlatot tettünk, amely tartalmazta azokat a szabadalmi jogokat is, amelyek valamilyen módon a ToeOFF® gyártásához kapcsolódtak. Az ajánlatok értékelésére megadott határidő rendkívül lassan telt. Számunkra az a nyár nem a pihenésről szólt. Végül a mi ajánlatunk nyert, ami nagy megkönnyebbülés volt nem csupán az Allard szervezetében, hanem Malmőben a gyártásban dolgozó kollégák számára is.

Az Allard Manufacturing AB 2007. szeptember 10-én született. Nem volt fáklyás menet, de büszkék vagyunk arra, hogy munkavállalóink ​​hűsége és elkötelezettsége, valamint terveink és beruházásaink is segítették az Allard elismerését a piacon a legmagasabb minőségű szénszál AFO-k előállításában.

Olle Eklund

KÉRÜNK EGY ToeOFF®-OT A GYERMEKEKNEK – KIDDIEGAIT®

Ez is ToeOFF®, csak kisebb

Amikor a ToeOFF® megjelent a piacon stroke utáni lógó láb kezelésére ajánlottuk, de tudtuk, hogy még sok más indikáció van, amelyekben az Allard AFO előnyei kihasználhatók. Amikor megkerestek minket a gyermekgyógyászok azzal, hogy nincs megfelelő méret a lógó lábú gyermek páciensek részére, kifejlesztettünk egy új, eltérő mozgástartományú AFO-t. 2002. decemberében a lelkes csapat bemutatta a prototípust néhány kulcsfontosságú ügyfélnek, de egyáltalán nem tetszett nekik, és ezt követően a projektet felfüggesztettük.

2007-ben egy Stockholmban tartott termékfejlesztési találkozón merült fel ismét a gyermekgyógyászati ​​AFO fejlesztése. Az amerikai piacról jött az igény, hogy ne legyen benne ízület – egyszerűen csak gyártsanak egy kicsi  ToeOFF®-ot. Minden más fejlesztést félre téve, végül egy év alatt sikerült kifejleszteni és bemutatni a KiddieGAIT®-et. Európában szkeptikusak voltak az ügyfelek, de az USA vezető gyermekgyógyászati ​​orthotistái által az orlandói AAOP-ban bemutatott eredmények  új lelkesedést generáltak, és a vonal fokozatosan növekedett.

Ma már tudjuk, hogy ez a termék sok gyermek életét megváltoztatta szerte a világon. Összebarátkoztam a 12 éves Trenttel, a TeamUP Jr. társkapitányával és általa a KiddieGAIT® több ezer felhasználójával, így első kézből láttam, hogy a KiddieGAIT hogyan változtatta meg életét. Ma  a „jobb élet elősegítését” már 9-10 hónapos korú gyermekek ellátásával kezdjük.

Peter Allard

LÓG A LÁBAM- MIT TEGYEK?

ToeOFF® egy PR-történet

Az egész a betegektől hallott megjegyzésekkel kezdődött 1997-ben: „A ToeOFF® visszaadta az életem”, majd „Miért nem tudott az orvosom vagy ortotikusa erről a termékről?” Nos miután nincs Super Bowl hirdetési költségkeretünk (2016-ban 5 millió dollár egy 30 másodperces spotért); a kérdés hatalmas kihívást jelentett.

Aztán, 2006. április 17-én, láttam egy hozzászólást az O&P weboldalán: „Mindenkinek az Ortetika&Protetika szakmában, aki tapasztalattal rendelkezik az AFO-t viselő atléták ellátásában: Keresek valakit, aki segíthet nekem ismét a bostoni maraton kvalifikációjában – de ezúttal AFO-val kell ezt tennem. 39 éves nő vagyok, aki… ”. A maratoni futó Beth Deloria volt. Válaszoltam neki: „Szia Beth, egy ALLARD USA nevű cégnél dolgozom. A ToeOFF® egy szénszálas dinamikus AFO. Ha te is benne vagy, segítünk neked, hogy kipróbálhasd reklámtámogatásért, ha működik…

Beth felhívott, és elmesélte, hogyan küzdött az elmúlt 2,5 évben a nehézkes és kellemetlen bracekkel.

Beth, több mint 70 választ kapott a hozzászólására. Én is küldtem neki „ingyenes” mintákat, akárcsak számos más beszállítót, és az orthotistája adaptálta a számára. Gyorsan kiválasztotta azt, amely fájdalom nélkül segített, és ez a ToeOFF® volt. Mindössze hat hónappal később Beth az eddigi személyes legjobb idővel, 3:39:26-al befejezte a Chicagói Maratont, majd 2007-ben és 2008-ban a Bostoni Maratont is lefutotta.

Beth szenvedélyesen hitt a termékben, és segíteni akart nekünk. Ez vezetett a 2012. évi PR-kampányunk kidolgozásához. Beth országszerte több. mint 20  Rock ‘N Roll maratont lefutott, a média figyelmét a dinamikus ortézisünkre irányítva.

Létrehoztuk a „GetBackUpToday” weboldalt, ahol a látogatók „TeamUP” tagokká válhatnak és megosztják a inspiráló történetüket is.. A TeamUP tagjai között vannak rákos, stroke-ot kapott, gerincműtött, traumás sérülést szenvedett,  dystoniás személyek is, akik segíteni akartak a fogyasztói tájékoztatásban. Az inspiráló történetek a www.getbackuptoday.com oldalon olvashatók.

BlueROCKER®-et viselő TeamUP társkapitányaink a 2016-os paralimpiai kerékpáros versenyt 3 ezüst és 1 aranyéremmel fejezték be az USA-ban. A Facebookon több mint 60 000 rajongónk van és a nyilvánosság expozíciója folyamatosan növekszik!

Carol Hiemstra-Paez

TOE OFF ®2.0 – A TI KÉRÉSETEKRE!

Szép ToeOFF® – nem egy forradalom

Hogyan változtassunk egy olyan terméken, amely hatalmas hatással volt sok ember életére? Nézzük meg, mit csinált 1982-ben a CocaCola® Company amikor elindította a DietCoke®-t. Ez volt az első új termék a CocaCola® márkanév alatt 1886 óta. Természetesen ennek a fogyasztási cikknek az értékesítése merőben különbözik egy gyógyászati segédeszköztől, de a márkanév ismertsége a célcsoporton belül ugyanolyan magas. El tudod képzelni a szorongást a Coca-Cola® -nál az új termék bevezetése előtt?  Na mi pont ennyire féltünk attól, hogy rossz megközelítést alkalmazunk a ToeOFF® esetében.

A fejlesztést széle körű kutatás előzte meg arról, hogy megtudjuk, mire vágynak az ügyfelek és a felhasználók a ToeOFF® következő generációjában. A hónapokon át tartó vizsgálat utáni rövid összefoglaló majdnem azt mondta: „Szeretjük azt, ami van”. – hát ez nem sok információt adott a mérnöki csapatnak, de azért a kívánságokból kiderült az organikusabb forma iránti igény.

A ToeOFF® 2.0 bevezetéskor sok ügyfél kissé csalódott volt, mivel ránézésre „csak egy szebb ToeOFF®” –ot készítettünk. Valójában a változás jóval több: A 2.0 változat ugyanazokkal a funkcionális jellemzőkkel és előnyökkel rendelkezik, mint az eredeti ToeOFF®, de az oldalsó részek rövidebbek, az eszköz jobban lekerekített, a felületek simábbak és karcállóbbak, és mind a körkörös tépőzár,  mind pedig a D-Ring új megjelenést és erősebb, tartósabb pántokat kapott. Egy fejlesztés arról is szól, hogy fenn kell tartani az elmúlt húsz évben megszerzett bizalmat és hírnevét.

Gunöm Ström

FLOW – AZ INNOVÁCIÓ FOLYTATHATÓ

A Composite Allard AFOk új generációja

Azóta, hogy 17 éve elkezdtem az Allard-nál dolgozni, az Ypsilon Flow fejlesztésével foglalkozó kutatási és fejlesztési csapatunkkal folytatott együttműködés volt az egyik legizgalmasabb élmény. Az egyik dolog, amit az évek során megtanultunk a boka-láb ortézisek gyártásában, az az, hogy az alsó végtagban azonos diagnózissal rendelkező betegek szinte mindegyikének eltérő támogatására van szüksége.

A ToeOFF® 2.0 (2014) és a BlueROCKER® 2.0 (2015) tapasztalataiból sokat tanultunk, és ennek eredményeként az Ypsilon® Flow 2016 végén elindult. Tudjuk, hogy a felhasználók időnként az Ypsilon®-ot választják a ToeOFF® helyett, amikor rugalmas, ügyes és tágas kialakítása miatt lehetősége van rá. Az elmúlt években az ügyfelek azt is kérték tőlünk, hogy alkalmazkodjunk jobban az alacsonyabb sarokmagasságú cipőkhöz és kínáljunk még nagyobb dinamikát.

A gipsz prototípusok világából elmozdultunk a CAD / CAM (Computer Aided Design / Computer Aided Manufacturing) technológiával készített prototípusok és formák irányába. Megváltoztattuk a kialakítási technikát a dinamika növeléséhez és csökkentettük a sarok magasságát. A „FLOW” a lehető legnagyobb mozgástartományt biztosítja a sagittális síkban és simább átmenetet az egész járásciklus során.

David Nordenberg Steiman

A ToeOFF Magyarországon

Magyarországra 2003-ban hoztuk be a svéd gyártmányú, ToeOff termékeket, mint a világ első dinamikus ortéziseit, melyek a mai napig meghatározóak a nemzetközi élmezőnyben. Ez a lábortézis, kiemelkedő eredményeket produkált a bénulás,  izomgyengeség miatti járásproblémákkal küzdő betegeknél, valamint hatalmas segítségnek bizonyult a stroke-ot szenvedett betegek rehabilitálásánál. 

Az egyedi méltányossági engedélyre történő kiszolgálás keretein belül a magyar orvosok és mozgássérültek is megtapasztalhatták, miért ennyire ajánlott és szeretett nemzetközi körökben a ToeOff. Cégünk, az LBT Kft. még 2010-ben benyújtott egy társadalombiztosítási befogadási kérelmet, melyet akkor sajnos elutasítottak. 

2011-ben az eszköz megkapta hatósági igazolásban az egyedileg készített boka-lábortézis minősítést, a finanszírozás kérdése azonban nem oldódott meg.

Privát árát talán nem könnyű kifizetni, de mindennapos használat mellett stroke betegeink jelentős része nagyjából két év alatt vissza tudta szerezni normál járását, így a következő eszközre már nem is volt szüksége. CP-s gyerekeknél is fantasztikus fejlődés tapasztalható, nem beszélve arról, hogy a gyermekek mennyivel szívesebben hordják ezt a nadrág alatt láthatatlan, a merev ortéziseknél sokkal könnyebb, komfortosabb eszközt. 

A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) is kiállt az ügy mellett, sőt, még a miniszterelnökig eljutó beteglevelek is születtek. 2018 tavaszán így új reményekkel telve ismét elindítottuk a ToeOff befogadását. Számtalan levél, több tucat orvos körében végzett felmérések, nemzetközi szakmai hivatkozások sora  után végül 2019 szeptemberében a NEAK is elfogadta a támogatott ortézis és a ToeOff közötti hatékonyságbeli különbséget. A finanszírozott támogatás eléréséhez szükséges adminisztrációs folyamat még nem ért véget, de mindent megteszünk, hogy ez a világszerte támogatott eszköz a hivatalos listában is szerepeljen, így az a százezernyi bénult beteg is tudjon róla, aki a segítségével már rég visszakaphatta volna a járás lehetőségét. Büszkék vagyunk rá, hogy nagyjából tízezernyi érintettnek még így is tudtunk segíteni, szinte reklamáció, negatív visszajelzés nélkül.

Back To Top