Gyakori kérdések

Mennyi idő után várható javulás a beteg mozgásában?

A stroke utáni első 6 hónap az az időszak, amely során végzett intenzív rehabilitációtól várható leginkább javulás a beteg mozgásteljesítményében. Ha a beteg mozgása a stroke-ot követő néhány napon 1-2 héten belül elkezd javulni, akkor a javulás várhatóan kedvezőbb kimenetelű lesz, a beteg ebben az esetben nagyobb eséllyel válhat részben, vagy teljesen önellátóvá.

Mi a passzív és mi az aktív torna közötti különbség?

Az aktív torna során a beteg saját maga próbálja használni a végtagjait, míg a passzív torna során a gyógytornász vagy hozzátartozó mozgatja át a beteget, csökkentve az izületi merevség kialakulásának esélyét. Mindkettőnek fontos szerepe van a rehabilitációban.

Többször is kialakulhat a stroke?
Sajnos az a tapasztalat, hogy a stroke-ot elszenvedett betegek esélye az újabb stroke kialakulására kb. 15-ször, és még 5 év után is 9-szer nagyobb, mint akinél még nem fordult elő. A szélütés 24-42%-ban 5 éven belül megismétlődik.

Örökölhető-e a stroke?
Igen, a családban előforduló agyi érbetegség a stroke rizikóját növeli.

Milyen napszakban leggyakoribb a szélütés?

Bármennyire meglepő, a stroke legtöbbször délelőttre időzíti csapását. Kimagaslóan sok szélütést észlelnek 8 és 10 körül, lényegesen többet, mint az éjjeli órában.

Gyermekemnek segédeszköz készült, amely a próbán jónak bizonyult. Azonban néhány hét múlva törni kezdte a gyerek lábát.

Ha az eszköz elsőre jónak tűnik, később mégis nyom vagy dörzsöl, keresse fel az eszközt készítő ortopéd műszerészt, akinek megoldást kell találni a problémára!

Fájdalmas-e gyermekem számára a segédeszközhöz szükséges mintavétel?

Általában nem jár fájdalommal, esetleg kissé kellemetlen lehet a gyermek számára. Előfordul, hogy a kisebb gyermekek nehezebben tolerálják egy számukra idegen ember közelségét, vagy azt, hogy a mintavétel során nem mozoghatnak kedvükre. Ezt gyakran sírással fejezik ki. Ez azonban nem azt jelenti, hogy komoly fájdalmuk lenne.

Nem tudtam mindent megjegyezni az eszköz használatára vonatkozóan, amit a szakemberek elmondtak. Honnan kaphatok információt?

Minden esetben az eszközt készítő műszerésztől. A műszerész a mintavételtől kezdve folyamatosan kapcsolatban áll a szülővel. Az első találkozáskor megadja a szülőnek az elérhetőségeit, melyeken az eszköz átadását követően is bármikor fel lehet venni vele a kapcsolatot.

LBT Kft © 2014