Miért a világ legjobb dinamikus rögzítője a Toe Off ?  

Toe Off lábortézisA központi vagy perifériás idegrendszer károsodása következtében járásproblémákkal küzdő betegeknél gyakran elégtelen a láb előre lendülése közbeni aktív láb-pozícionálás (dorzálflexió-szabályozás).

A konvencionális ortopédiai megoldások, pl. peroneus emelő, hagyományos boka-láb ortézis (J-Spd, angolul Ankle Foot Orthesis, AFO), speciális ortopéd cipők kondicionálják a sérült állapotot és passzív megtámasztást biztosítanak a lábnak,. Miután a földet-érés fázisában nem tudják a megfelelő teherelosztást biztosítani, negatív hatásuk lehet a járási teljesítményre és járáshatékonyságra. A magas energiafelhasználás, a szégyenkezés, feszengés így a járás velejárói.

A lógó lábbal történő gyaloglás következményei a hát, csípő és térd fájdalmak is. Ráadásul mindez az állóképesség csökkenéséhez, ennek következményeként romló keringési rendszerhez vezet. A csökkenő kapacitás ördögi köre, hogy a kevesebb gyaloglás több üléshez, ez még kevesebb gyalogláshoz vezet.

Megoldást a Toe Off dinamikus rögzítő (más néven járógép, szakmai megnevezéssel dinamikus boka-láb ortézis, Dynamic Ankle Foot Orthesis, DAFO) jelent.

Számos tudományos kísérlet és világszerte betegek milliói bizonyítják,  hogy a központi vagy perifériás idegrendszeri károsodás következményeit viselő betegek esetében a ToeOff segédeszköz jótékonyan változtatja meg a teher átvételét és elosztását. A ToeOff a bokaízület mozgásának szabályozását és a járás dinamizmusának elősegítését szolgálja. Energiatároló képessége révén a készülék a járást nem csupán a lépések felfüggesztési szakaszában tudja szabályozni, hanem a láb talajfogási szakaszában is javítja a lépések dinamikáját. A betegek a ToeOFF viselésével újonnan felfedezik szabadságukat és sokkal aktívabbá válnak.

Jelentős előnyt jelent az enyhe vagy mérsékelten súlyos állapotú betegeknek, de kontraindikált erős görcsös bénulásnál, mivel nem tudja azt kontrollálni. Akkor alkalmazzuk, amikor a hagyományos peroneus emelő már nem tartja meg a lábat, de nincs szükség spasztikus Ankel Foot Orthosis-ra (AFO).

A Toe Off szén- és üvegszálas thermoplasztikus anyagból és kevlárból készült boka-láb ortézis. Hőkezeléssel és csiszolással, a részegységek (lábortézis, talpbetét, fedőtalpbélés, beállító sarokék, stb.) igény szerinti kombinálásával egyedi eszközként kerül legyártásra. A testtel érintkező felületek pamutborítású béléssel borítottak. Rögzítése tépőzárral történik. Szükség szerint a talpi részt külső vagy belső döntéssel, vagy lúdtalpbetéttel kell kombinálni.

Az eszköz megszokott, hagyományos eszköznél stabilabb és egyben rugalmasabb rögzítést biztosít. A láb átgördülését rugalmas alakváltozással követi, így mozgó alkatrész nélkül is a természetes járáshoz megközelítő mozgást biztosít. Az eszköz rendkívül könnyű, ami nagyon fontos a lábizom neurológiai gyengeségével küzdő beteg esetén. Vékony, így normál cipővel használható, rugalmas, biztosítja a normál járást, a magas aktivitású betegek életminőségét kifejezetten javítja.

A Toe Off viselés szabályai

  1. Az eszközt nappal állandóan kell viselni!
  2. Az eszközt megfelelő méretű, lehetőleg gumitalpú, sarok nélküli cipőben kell hordani.  Ne viselje az eszközt olyan lábbeliben, amit előzetesen nem mutatott meg ortopéd műszerészének. A em megfelelő cipő korlátozza a járásra kifejtett pozitív hatást és az eszköz meghibásodásához vezethet.
  3. Az eszköz alatt viseljen térdig érő pamut zoknit, s azt naponta cserélje.
  4. Fontos, hogy a bélést legalább kétszer egy héten cserélje, sőt nagy melegben vagy párás környezetben még gyakrabban. Amíg az egyik bélést tisztítja, a másikat kell használni.
  5. Lépcsőzés közben ügyeljen arra, hogy ne csak a talpi párnákra helyezze a nyomást.  Ne másszon létrára. A túlzott nyomást okozó terhelés az eszköz töréséhez vezethet.
  6. Ne lépjen túlságosan nagyokat, ne guggoljon sokat. Ezek szintén felesleges nyomást okoznak az eszközön és potenciálisan felrétegződést okozhatnak.
  7. Mindig pontosan kövesse ortopéd műszerésze tanácsát a lépcsőn járással, lépéstávolsággal, cipőválasztással stb. kapcsolatban.
  8. Naponta ellenőrizze a lábszár és a láb állapotát. Figyelje meg az érintkezési felületeket – szükség esetén használjon tükröt –, nem lát-e bőr irritációt vagy bőrsérülést.
  9. Fontos, hogy minden rendellenességet jelentsen az ortopéd műszerészének, beleértve a bőrpírt, csípő- vagy nyomásérzést, horzsolásokat stb.
  10. Ne tegye ki az eszközt extrém magas hőmérsékletnek!

LBT Kft © 2014