Segédeszköz ellátás és használat SDR

műtétet követően


Röviden az SDR-ről

A spasztikus izomzat kezelésére számos hatásos eljárás létezik.  Ezek között szerepel sok izmot érintő, nagyobb kiterjedésű spaszticitás esetében a selective dorsal rhizotomy (SDR) eljárás.  Az SDR eljárás maga azoknak az érzékelési idegrostoknak az elvágását jelenti, melyek az izmokból vezetnek és belépnek a gerincvelőbe. Az operáció során az idegsebész megállapítja, mely idegszál csoport okozza a spaszticitást, feszességet. A rendellenesen működő idegszálcsoportokat elvágják, a megfelelően működő szálak érintetlenül hagyása mellett. Ez csökkenti az izomból érkező üzeneteket, melynek hatására a gerincvelőben lévő idegszálak működése kiegyensúlyozottabbá válik, ezáltal csökkentve a feszességet (spaszticitást).

Minden tónuscsökkentő eljárásnak vannak veszélyei, és csak olyan gyermekek esetében ajánlható, akiknek van elegendő izomereje ahhoz, hogy a spaszticitás mérséklése után állapotukban funkcionális javulás legyen várható. A jelentős gyengeség miatt azonban a gyermekeknek folyamatosan szükségük van izomerősítésre, aktív tornára, nyújtásokra, amit gyógytornakezeléssel lehet biztosítani. Szükség lehet ortopédiai műtétre is, ha nem kellően nyújtható kontraktúrák maradnak fenn.

Az ortézis ellátást az SDR műtétet követően azonnal meg kell kezdeni és a segédeszközök többszöri cseréjére is szükség van, hogy azok a gyermek mindenkori státuszának és aktivitási szintjének megfeleljenek.

Amennyiben szükséges, az SDR műtétet követően ortopédiai műtétekre is sor kerül. Az ortopéd műtétek ideális időpontja az SDR műtétet követő 6-8 hét. Erre az időre alakul ki a gyermek végleges tónusa, amelyet követően jól dozírozott műtétek végezhetőek.

A műtéti beavatkozások eredményességét alapvetően meghatározza a műtétek utáni rehabilitációs szakaszban az intézményes és az otthoni, egyedi felelősséggel végzett gyógytorna és segédeszköz ellátás. A javulás az SDR műtét után mintegy két évet vesz igénybe, ebből a legkritikusabb időszak az első 6-12 hónap. A sikeresség azon is múlik, hogy a gyermek együttműködési készsége megfelelő-e, a gyermek részesül-e a megfelelő segédeszközökben, a család tud-e kellő időt áldozni az intenzív rehabilitációs programra.


Segédeszköz ellátás SDR-t követően

A magyar gyakorlattól jelentősen eltérve, a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni az ellátáshoz kapcsolódó protokollok pontos ismertetésére, a szülői együttműködéssel kapcsolatos elvárások egzakt kifejezésére, az egyéni szerepvállalás, felelősség hangsúlyozására. Az SDR (és nagyon gyakran ortopéd) műtétet követő segédeszköz ellátást szigorú protokoll határozza meg.  A protokoll kiterjed a testen viselt rögzítőkre, a járássegítőkre és a gyógytornát, nyújtást segítő eszközökre egyaránt.

Az alább ismertetett eszközpark teljes körű OEP támogatása ma nem megoldott. Praktikus célunk, hogy SDR műtéten átesett gyermekek részére az OEP egyszeri egyedi engedéllyel, egy csomagban engedélyezze ezen eszközök felírását, a bénult betegeknek járó támogatási mérték mellett.


Testen viselt eszközök SDR műtét után


Merev boka-láb ortézis belső bocskorral

Merev boka-láb ortézis SDR utánElőször minden gyermek kap egy merev, kombinált boka-láb rögzítőt. A rögzítő egyedi méretvétel alapján, egyedileg kialakított talpi felülettel készül. A láb pozícionálásának jobb kontrollja érdekében az eszköz egy belső, körkörös rögzítést biztosító héjjal, úgynevezett belső bocskorral van ellátva. Ennek belsejébe a láb formájától függően nyomás-elosztó pelottákat helyez e l a műszerész. Ez az AFO  kemény hátsó vagy oldalsó merevítővel készül, amely a stabilitást fokozza. A beteg életkorához, súlyához és a várható terheléshez alkalmazkodva, különböző vastagságú, erősségű és rugalmasságú anyagból készülhet.


Mozgóbokás boka-láb ortézis belső bocskorral

belső bocskoros mozgobokás J-SpDA járás segítéséhez néhány hét után, legtöbbször az ortopéd műtéte(ke)t követően, az állapotváltozás miatt ismételt gipszminta alapján, a gyermek kap egy második, mozgóbokás ízülettel ellátott, kombinált bokarögzítőt. A rögzítő egyedileg kialakított talpi felülettel készül. A láb pozícionálásának jobb kontrollja érdekében az eszköz egy belső, körkörös rögzítést biztosító héjjal, úgynevezett belső bocskorral van ellátva. Ennek belsejébe a láb formájától függően nyomás-elosztó pelottákat helyez el a műszerész. A rögzítő kemény külső merevítővel készül, amelybe beépítik a mozgó bokaízületet. Az ortézis a beteg életkorához, súlyához és a várható terheléshez alkalmazkodva, különböző vastagságú, erősségű és rugalmasságú anyagból készülhet.


Dinamikus J-SpD

Dinamikus JSPDMegfelelő rehabilitációt követően, a műtét után 6-12 hónappal a magas aktivitási szintű gyermekeknél a további legjobb fejlődést a belső bocskorral ellátott dinamikus AFO segíti elő leginkább. Az eszköz a láb átgördülését rugalmas alakváltozással követi, ez az alakváltozási képesség helyettesíti a mozgó bokát.  A sarokfogást a bocskor biztosítja. Az ortézis a természetes járáshoz megközelítő mozgást biztosít. A talajerőket kontrollálja és a lábszárra közvetíti. Az átgördüléskor energiát tárol, a tárolt energiát az elrugaszkodáskor „visszatáplálja”. Az eszköz rendkívül könnyű, ami nagyon fontos a lábizom neurológiai gyengeségével küzdő beteg esetén.

Szén, kevlár és üvegszálas kompozit műanyagból gyártott, támasztó és rögzítő elemekből készül. A méretvételt követően a műszerész az eszköz alkatrészeit kiválasztja, az eszközt módosítja, beállítja, összeszereli, egyedi eszközként kerül kialakításra. A testtel érintkező felületek pamutborítású béléssel borítottak. Rögzítése tépőzárral történik. A hagyományos eszköznél stabilabb és egyben rugalmasabb rögzítést biztosít. A gyermekek életminőségét kifejezetten javítja, aktivitásukat növeli.


Éjszakai pihentető és kezelő ortézis

Éjszakai pihentető JSPD SDR cikkbeAz SDR műtétet követő hetekben folyamatos rögzítés szükséges. Az éjszakai pihentető ortézis gipszminta alapján készülő, speciális pántokkal és bocskorral kombinált, mozgóbokás ízülettel ellátott bokarögzítő. A rögzítő egyedileg kialakított talpi járófelülettel készül, hogy a gyermek esetleges éjszakai mozgását biztosítsa. A láb éjszakai pozícionálása oly módon biztosított, hogy az eszköz speciális éjszakai bocskorral, az éjszakai  pozíciónak megfelelően készül és a belsejébe kerülő nyomás-elosztó pelották  is a zavartalan pihenést segítik. A rögzítő kemény külső merevítővel készül, amelybe beépítik a mozgó bokaízületet. A mozgó bokaízület és a speciális elülső rögzítő pántok az Achilles fokról fokra történő éjszakai nyújtását teszik lehetővé.

A pántok addicionális funkciója, hogy az eszköz összekapcsolható az éjszakai térdrögzítővel.

Az ortézis a beteg életkorához, súlyához és a várható terheléshez alkalmazkodva, különböző vastagságú, erősségű és rugalmasságú anyagból készülhet.


Éjszakai térdrögzítőéjszakai terdrogz

A kontraktúra megelőzése érdekében mindkét  típusú AFO-t éjszakai térdrögzítővel egészítik ki.  Ez egy adaptív gumiszövetes, oldalsínes merevítésű, hosszú térdrögzítő.

A térdrögzítő speciális kiegészítő elemmel készül, amely biztosítja, hogy az eszköz összekapcsolható legyen az éjszakai pihentető-kezelő boka-láb ortézissel.  Ezáltal kiküszöbölhető a térd flexiós vagy hiperextenziós helyzete, miközben a passzív nyújtás maximálisan megvalósul.

 

 

Testtávoli eszközök

Hátul-támaszos guruló járókeretek

Nimbo gyerekkelA járás megkezdésekor, már az első járás során hátul-támaszos guruló járókeretet használnak, amely a gyermeket egy pontosabb mozgásmintára kényszeríti.

A Nimbo típusú járást segítő gurulós járókeret kifejezetten gyermekek részére készült. Segíti a mobilitást, javítja a testtartást. Puha gumikerekei megakadályozzák az oldal irányú csúszást. A kerék magasság állítható. A könnyebb irányíthatóság érdekében a két első bolygó kerék iránytartóval felszerelt. Hátsó kerekei fékezhetőek.   A medence-stabilizáló öv és az ülés fontos kiegészítő tartozékok, SDR műtött gyermekeknél a műtét utáni rehabilitációs időszakban kifejezetten szükségesek. Kiegészítő tartozéka még a kartámasz. Összecsukható, könnyen tárolható és szállítható. 3 méretben gyártják.


Nyújtó eszközök

Az SDR műtét sikerét alapvetően meghatározza a rehabilitáció.  Kiinduló alap a speciális körülmények között intézményi rehabilitáció. Az intézményi rehabilitáció azonban komolyan alapoz az egyéni fejlesztésre, valamint meghatározza az otthoni feladatokat. Az otthoni rehabilitáció a beteg saját felelősségére, napi egy órában, szigorú előírások alapján zajlik. Elsődleges célja az alsó végtag izomcsoportjainak szelektív erősítése, nyújtása- adductorok, hamstring, achilles.

A segédeszköz ellátás része a torna segédeszközök biztosítása is.  Az otthoni torna eszközei elsősorban a kontraktúra oldást segítő speciális nyújtóeszközök az Achilles és a térd nyújtásához.


Prostrech

nyújtógépek 2 db-osAz Original Prostrech Double segítségével mindkét lábbal egyszerre végezhetőek a nyújtási gyakorlatok. Bizonyított, hogy ezzel a nyújtó eszközzel a lábszár izmai könnyebben és sokkal hatékonyabban nyújthatóak, mint a hagyományos nyújtó eszközökkel. Használatával megerősödnek a vádli izmok, megnyúlik az Achilles ín és a lábfej izmai, ezáltal javul az általános teljesítmény.


Ideal Stretch

Ideál Stretch térdnyújtóHatékony és biztonságos térd nyújtó eszköz, amely segíti a medence és az ágyéki gerinc bemozgatását és pozicionálását.

– A térd nyújtásával javul a medence mozgása, pozíciója, amely az ágyéki gerinc kóros tartását is javítja, kihat a teljes gerincre, csökkenti a hátfájást.

– Térdfájdalom enyhítése. A térd fájdalom gyakori oka a kötött izomzat.  Az Ideal Stretch kinyújtja a megrövidült izomkötegeket, így enyhülnek a térdfájdalmak.

– Csípő mozgás javítása. Mivel az ágyékizmok nem hosszabbodnak meg a mindennapi tevékenységek során, veszítenek a mozgásterjedelmükből. Ha visszanyerjük ezt a mozgástartományt, akkor javul a csípő szöveteinek rugalmassága és csökken a sérülés esélye.

csontváz

 

 Ferdepad

Ferdepad nyújtáshozA ferdepad rendkívül hatékony a vádli izmainak kontrollált nyújtására, ideális segítség a rehabilitációban.  Achilles ín sérülés, vádli húzódás, az alsó végtag gipsz rögzítése után, a boka sérüléseit követően segíti a regenerációt. A ferdepad előnye, hogy mindkét láb egyidejű kezelésekor megállapítható, ha az egyik láb feszesebb, mint a másik, ami esetlegesen egyensúlyhiányhoz és balesetekhez vezethet.

LBT Kft © 2014