Mi az a J-SpD, más néven AFO vagy DAFO?

A J-SpD készülék az úgynevezett testközeli gyógyászati segédeszközök közé tartozik, az ortézisek csoportjába. Angol rövidítése, amely a nemzetközi használatban elterjedt: AFO = Ankle Foot Orthesis, vagy DAFO = Dynamic Ankle Foot Orthosis.

JSpD-plusz2

 Az ortézisek feladatai:

  • az elveszett funkció pótlása
  • a kóros, fájdalmas mozgások kikapcsolása
  • a deformitás kialakulásának csökkentése
  • az izomegyensúly helyreállítása, izomtónus csökkentése

A J-SpD egy speciális, a járást segítő boka-láb ortézis. Fő funkciója a lábszár-boka-láb rögzítése, a bokaízület mozgásának szabályozása, a lábtartás korrekciója, a járáskor keletkező mechanikai erők módosítása. Az orvos előírása szerinti pozícióban, három dimenzióban rögzíti és korrigálja a lábszárhoz képest a lábat. A J-SpD minden olyan esetben alkalmazható, amikor a láb pozicionálása mellett a lábra és a lábszárra ható talajerők szabályozása is szükséges.


Hogyan készül a J-SpD?

Az eszköz minden esetben egyedi méretvétel alapján készül. Az ortopédiai műszerész gipszmintát vesz a páciens alsó végtagjáról. Ezt a mintát hagyományos gipsszel kiönti, majd az így létrehozott, a lábbal megegyező formájú mintát a szakma szabályai szerint a gipsz megfaragásával módosítja. A termék fő funkciója a lábszár-boka-láb rögzítése. Azt a hatást, hogy  a láb pozicionálása mellett a lábra és a lábszárra ható talajerőket is szabályozza az eszköz, a sarokcsont és a láb egyéb elemeinek lábszárhoz képest történő pozicionálásával éri el a gipsz faragását végző ortopédiai műszerész.

A J-SpD ortézis több kivitelben készülhet. A kivitelezés jellegét a kezelő orvos utasításai és az adott beteg státusza határozza meg. Ezek alapján két fő csoportba soroljuk a terméket: spasztikus és antigravitációs modell. Mindkét típus készíthető ízületes és ízület nélküli kivitelben is. Biztosított támasztású bokaízülettel rendelve, az eszköz lehetővé teszi a boka korlátozott és kontrollált mozgását a korrekció megtartása mellett.

Anyagát tekintve az eszköz készülhet polietilénből, poliproplénből és öntőgyantából. Tépőzáras hevederrel rögzíthető az alsóvégtaghoz, a cipőn belül helyezkedik el.

A modern műanyag technológiának köszönhetően kevlár, szénszál erősítéssel készíthető különleges, anyagában deformálódó, a láb irányított mozgását így létrehozó boka ortézis is. Ez a kivitel mindkét típust helyettesítheti, de ez a helyettesíthetőség nem teljes körű, nem mindenkinek megfelelő.

Kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

 

LBT Kft © 2014