Tudjon meg többet az egyedileg gyártott ortopéd segédeszközök (alsóvégtag ortézisek) méretvételéről! 

Több szakember együttes munkájának eredménye, hogy az egyedileg kialakított ortopéd segédeszköz  az orvos által előírt funkciónak megfeleljen, és valóban a páciens gyógyulását szolgálja.

A segédeszköz típusát, alapvető jellemzőit meghatározhatja ortopéd orvosrehabilitációs orvos, vagy a beteget kezelő egyéb mozgásszervi szakember (pl. gyógytornász). A teamnek szerencsés esetben az ortopédiai műszerész is tagja, ilyenkor együttes tudásuk biztosítja a legjobb segédeszköz meghatározását.

Az ortopédiai műszerész munkája a részletes tervezéssel kezdődik.  Meghatározza a termék típus egyedi jellemzőit, kiválasztja a gyártás technológiáját, a szükséges anyagokat.

gipzsminta 1Adategyeztetés után következik a gipszminta levétele.

gipszes méretvétel során egy negatív mintát kapunk. Ezt követi a negatív minta kiöntése hagyományos gipsszel. Ez lesz a pozitív minta, amelyről száradást követően a negatív mintát lebontják. A pozitív gipszmintát a megfelelő korrekciók érdekében módosítják, azaz faragják. A következő fázisban a megfaragott  mintára ráillesztik a beépítendő ízületeket.

A végleges minta elkészítésénél a bélelésre, hordásra vonatkozó egyedi igényeket is figyelembe veszik.

gipszminta2A segédeszköz tényleges elkészítése több fázison keresztül,  a minta előkészítése után történik. A mintára különböző technológiákkal hordják fel az eszköz alapanyagául szolgáló műanyagokat, amelyek átveszik a minta formáját. A mintáról levett műanyag formákat méretre csiszoljákösszeszerelik az esetleges ízületekkel, rögzítő bandázsokat helyeznek el rajta, elvégzik az esetleges további módosításokat.
Az átadás eszközpróbához kötött. Nagyon fontos, hogy az egyedileg készített segédeszközt szakképzett ortopédiai műszerész próbálja fel, adja át!

Az átadás során kérjük jelezze, ha az eszköz nyom, dörzsöl, méretei az Ön véleménye szerint nem megfelelőek. Legtöbbször az átadás során még méretre kell igazítani az eszközt, ezt az elvárt gondosságnak tekintse, ne az eszköz hibájának rója fel! A szakembernek meg kell győződnie arról, hogy a segédeszköz elérte a kívánt célt,  és nem okoz a beteg számára olyan kényelmetlenséget, ami a hordást akadályozná.

Ha az eszköz elsőre jónak tűnik, később mégis nyom vagy dörzsöl, keresse fel ortopéd műszerészét, akinek megoldást kell találni a problémára!

A méretvétel szakszerű végrehajtása alapvető fontosságú, mert eleve meghatározza az eszköz alakját, ezen keresztül használhatóságát, hatékonyságát. A deformált lábak támasztó és  rögzítő funkcióját biztosító eszköz készítéséhez gipszminta készítése szükséges. A gipszminta készítése előtt pontosan rögzítjük a végtagnak azt a helyzetét, amelyet a készülő eszközzel el kívánunk érni (pl. lábujjállás, normál helyzetű állás, terhelés áthelyezés, nyújtott helyzetű vagy hajlított térd stb.) Nagyon fontos, hogy a végtag bemozgatott, nem dagadt, méretvételre alkalmas állapotban legyen.

A méretvétel során a műszerész hagyományos orvosi gipsszel körbetekeri a végtagot, a gipsz megkötéséig megtartja a korrigált helyzetet, majd azonnal levágja ezt a gipsz negatívot oly módon, hogy megmaradjanak a végtag jellemzői.

A levett mintán jelezni kell a későbbi módosításához, a faragáshoz szükséges információkat.

LBT Kft © 2014