A járógépek (boka-láb ortézisek) viselésének 12 pontja

Az egyedileg készített segédeszköz átadásakor az eszközt készítő műszerész feladata, hogy a pácienst betanítsa az eszköz helyes viseletére, valamint az írásos terméktájékoztatót is átadja.

Az alábbiakban Ön megtalálja a legfontosabb információkat, amelyeket a műszerész elmondott (vagy el kellett volna mondania).

 1. A boka-láb ortézist lehetőleg pamut térdharisnyára felvéve, megfelelő méretű, lehetőleg gumitalpú cipőben kell viselni.
 2. Felvételkor az eszközbe először a sarkat kell behelyezni, utána a lábat, majd a lábszárat.
 3. A harisnyát el kell igazítani, hogy ne legyen ráncos, majd először a boka fölötti tépőzárral, azután a lábháton, majd a lábszáron lévő tépőzárral szorosan rögzíteni kell.
 4. Ha nem elég szoros a rögzítés, az eszköz nem éri el a kívánt korrekciós hatást!
 5. Ha az eszköz túl szoros, nyom vagy feltöri a lábat, forduljon az eszközt átadó ortopédiai műszerészhez.
 6. Felvétel előtt rendszeresen ellenőrizze az eszköz épségét, különösen a tépőzárakat, az ízületek mozgását, rögzítését, az ütközőket. Ha azok kilazultak, elkoptak, eltörtek, az eszköz nemcsak hogy nem éri el a kívánt hatást, de használata balesetveszélyes is lehet!
 7. Szükség esetén karbantartásért, javításért forduljon az eszközt kiszolgáló ortopédiai műszerészhez.
 8. Az eszköz műanyagól készült, a káros erőhatások  (feszegetés, hajlítgatás, erőltetés) töréshez vezethet!
 9. A műanyag eszközt erős hőhatástól védeni kell, mert az eszköz deformálódását okozhatja.
 10. Langyos, semleges mosószeres vízzel lemosható, a bélés enyhén nedves ruhával, szivaccsal áttörölhető. Közvetlen hőhatástól védve, szobahőmérsékleten kell szárítani.
 11. A bokaízület beállítását ne változtassa meg! Azt a kezelőorvos utasítására csak szakember végezheti!
 12. A megfelelő korrekciós hatás érdekében az eszközt az orvos utasításának megfelelően viselje. Az orvos általában egész napos hordást ajánl.

LBT Kft © 2014